منتخباتی از کتاب کودکی و . تولستوی
1 - ولی هیچ یک از اندیشه های فلسفی باندازۀ حکمت شکاکیت، که زمانی دمرا تا سر حد جنون کشانده بود، توجهم را به خود جلب نمی کرد . صورتهائی هستند که فقط چون من به آنها می نگرم نمایان می شوند، و همین که از اندیشۀ آنان فارغ گشتم آن صورت ها هم بی درنگ نا پدید می گردند . خلاصه این که اشیاء وجود ندارند، بلکه فقط اندیشه و نظر من در بارۀ آنها وجود دارد، با شلینگ هم عقیده شدم . حتی لحظاتی پیش می آمد که من به تأثیر این فکر مستمر به حدی از جنون می رسیدم که گاهی به سرعت به جهت مخالف می نگریستم، به امید این که خلأ را آنجائی که خود وجود نداشتم غافلگیر کنم، خرد، این محرک فعالیت معنوی آدمی، چه چیز نا چیز و محقری است ! خرد نا توان من نتوانست در آنچه غیر قابل نفوذ است، نفوذ کند . در کاری که از توان آن خارج بود، پی در پی معتقداتی که به خاطر سعادت زندگیم هر گز نمی بایست جرئت کرده دستشان بزنم، از دست دادم .
2 - تحسین و ستایش نه تنها در احساسات بلکه در عقل آدمی نیز چنان اثر نیرومندی دارد که به تاثیر مطبوع آن پنداشتم عاقلتر شده ام، و اندیشه های تازه یکی پس از دیگری با سرعتی غیر عادی در مغزم پدید آمدند . »
3 - شخص در جوانی هنوز به عقل ارج می نهد و به آن ایمان دارد، در نوجوانی هم نیروهای روح متوجه آینده است، و آن آینده به تاثیر امیدی که مبنی بر تجربۀ گذشته نیست و بر پایۀ سعادت خیابی آینده استوار است، به اشکال رنگارنگ و زنده و فریبنده جلوه گر می شود . و پندار ها و رؤیاهای مربوط به سعادت آتی در آن سن و سال خوشبختی واقعی را تشکیل می دهد . بحث ها بیشتر به ماورای طبیعت می کشید . من از دقایقی خوشم می آمد که اندیشه ها با سرعتی بیشتر، یکی از پی دیگری پدید می آمدند، و هر آن موهوم تر و کلی تر می شدند، و سرانجام به درجه ای از ابهام می رسیدند که زبان از بیان آنها باز می ماند، و شخص گمان می کرد که واقعا آنچه را می اندیشید به زبان می آورد، غافل از آنکه چیز دیگری می گوید . »
4 - بدیهی است که تحت تاثیر نخلیودوف بی اختیار شیوۀ زندگی و افکار او را پذیرفتم . ماهیت عقاید وی عبارت بود از پرستش آرمان نیکی وایمان به اینکه آدمی مدام باید کاملتر شود، و رسالت او جز این نیست و دران صورت اصلاح نوع بشر و امحای همۀ عیوب و بد بختی های انسانی کاری اسان خواهد بود . تنها خدا می داند که این آرزوهای پاک روزگار جوانی تا چه اندازه خنده دار بود و چه کسی برای تحقق نیافتن آنها مقصر است ؟ »
,اندیشه ,ها ,پدید ,نا ,وجود ,با سرعتی ,اندیشه های ,این که ,نیست و ,آمد که

درباره این سایت